JONAG logo
Actueel » vereniging » JONAG: BELANGEN BEHARTIGEN

JONAG: BELANGEN BEHARTIGEN het bestuur

vereniging 17 juli 2016

Zoals ieder JONAGlid weet is JONAG vooral voor die vele duizenden Nederlandse Joden van na de oorlog die nergens bij aangesloten zijn. Niet bij een kerkgenootschap. Niet bij een andere Joodse organisatie. Maar ze zijn WEL Joods. Ze zijn de zogenaamde Nederjoden: ongebonden. Soms weten zelfs hun collega’s of vrienden niet dat ze Joods zijn.

Veel JONAGgers zijn onderdeel van de generatie van de nieuwe stamvaders en stammoeders, van de NederJoden. Van de mensen aan wie anderen soms vragen: ben jij soms Joods (of Jood)?
99 komma zoveel procent van de Nederlandse bevolking is niet-Joods. Joods betekent soms religieus, gelovig: liberaal of orthodox. Maar er is dus een derde groep, de nieuwe stamvaders en stammoeders, de NederJoden. Dat zijn al die mensen die niet bij die 99% Nederlanders horen, en evenmin bij die Joods-gelovige groep, maar die wel tradities kennen of willen leren kennen en er vaak veel moeite voor doen om die te leren en te begrijpen.

Volgens ons zijn veel leden van JONAG vooral de nieuwe NederJoden. Natuurlijk zijn er ook JONAGgers die lid zijn van een kerkgenootschap. Iedereen is welkom. JONAG staat open voor iedereen. Maar die Nederjoden zijn Joods zonder godsdienstige praktijken. En daarvan lopen er duizenden rond in Nederland en het zou goed zijn als velen van hen zich bij JONAG aansluiten.
Niet omdat wij een steeds een vuist moeten maken, maar wel omdat JONAG als belangenvereniging soms die belangen moet verdedigen in een wereld, waarin vele Nederjoden verder alleen staan met hun Joodse gevoelens, gedachten en soms angsten of onzekerheden. Velen laten zich over allerlei zaken niet uit, tenzij ze in een veilige Joodse omgeving zijn, dat is waar JONAG voor wil staan. En op bijeenkomsten van JONAG is die vertrouwdheid ook aanwezig.

Sinds vorig jaar heeft JONAG de ANBI-status met als doel dat wij voor iedereen helder financieel en bestuurlijk functioneren. Als kleine vereniging proberen wij te blijven bloeien voor de naoorlogse generatie met een Joodse binding. Dat is voor JONAGleden in deze woelige tijden heel belangrijk. Het is ook noodzakelijk om voort te bestaan door meer leden aan te trekken en te binden van de tweede en derde generatie.
Om dus zowel de huidige leden van JONAG een groot plezier te doen als nieuwe leden aan te trekken hebben wij een JUBILEUM bundel samengesteld met bijdragen vanaf het begin van JONAG, dus vanaf 1994 tot en met het 20-jarig jubileum dat we met elkaar vierden in De Balie in Amsterdam.
Het is een bloemlezing van 80 pagina's, uit het JONAG Bulletin, waarin ieder JONAGlid wel iets van zijn of haar gading vindt, of veel meer.

De tweede generatie en ook de volgende staat nog steeds voor belangrijke vragen voor zichzelf en voor anderen. In de JUBILEUM bundel staat daarom een keur van artikelen, columns, berichten in chronologische volgorde. Het is verrassend te lezen hoe wij over onszelf, onze niet-Joodse omgeving, Israƫl, antizionisme en antisemitisme, de Nederjoden, koosjer Nederlands, en nog veel meer dachten en denken.
Die ontwikkelingen kun je behoorlijk goed ontdekken als je de bundel leest. We zullen op de komende bijeenkomsten van JONAG de bundel meenemen en digitaal laten weten hoe je er aan kunt komen en op welke manier de bundel onder nieuwe belangstellenden verspreid kan worden.

Behalve terugkijken is dat het doel: meer nieuwe leden voor JONAG bereiken. Als wij soms die vuist moeten maken, voor Joodse belangen van ongebondenen opkomen, dan is ons ledental beslist heel belangrijk.
Wij krijgen van niemand subsidie, dus alleen meer trouwe leden kunnen JONAG ook financieel in stand houden. Help ons daarbij.
Benader Joodse vrienden en vraag of zij lid willen worden. Ook onze website is vernieuwd. Kijk er vaak op. En kijk dagelijks op de website van JONET voor nieuws en columns. JONAG heeft een open en gesloten Facebookpagina.

Er valt veel te communiceren, ook digitaal, want juist voor ongebondenen, waar ze ook wonen in Nederland is het anno 2016 goed en belangrijk met andere gelijkgestemden te kunnen communiceren.
Wij wensen jullie allen een gezonde plezierige zomer toe.

Jeannette, Lisa, Mirjam en Theo