JONAG logo
Actueel » columns » Oranjehotel Scheveningen

Oranjehotel Scheveningen

columns 25 april 2016

Op woensdag 6 april jl tekent Peter Hennephof, hoofddirecteur Dienst Justiti√ęle Inrichtingen (DJI), en het bestuur van de Stichting Oranjehotel en het Rijksvastgoedbedrijf een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee komt het project Herinneringscentrum Oranjehotel in een volgende fase. De Stichting Oranjehotel ontwikkelde plannen om het in de Tweede Wereldoorlog beruchte cellencomplex van de Scheveningse gevangenis om te vormen tot een herinneringscentrum. Het streven is om dit centrum in 2018 open te stellen voor het publiek.

Het 'Oranjehotel'

Het ‘Oranjehotel’ was tijdens de Tweede Wereldoorlog de Geuzennaam van de Polizeigef√§ngnis in de Scheveningse gevangenis, waar ruim 25.000 verzetsmensen gevangen zaten. De gevangenen werden onderworpen aan het ontaarde Nazi-rechtssysteem, wat leidde tot vele executies en deportaties naar concentratiekampen. Het Oranjehotel staat daarom symbool voor het belang van de Rechtsstaat.

De Stichting Oranjehotel startte in 2010 het project Behoud en Renovatie Oranjehotel om het voormalige cellencomplex en in het bijzonder Doodencel 601, om te vormen tot een herinneringscentrum om van te leren voor jong en oud, nu en in de toekomst.