JONAG logo
Actueel » algemeen » De zaak Menten

De zaak Menten mirjam

algemeen 20 november 2016

Drieluik gebaseerd op het verhaal van journalist Hans Knoop.

Journalist Hans Knoop is hoofdredacteur van het aan De Telegraaf gelieerde weekblad Accent. Hij raakt langzaamaan persoonlijk betrokken bij de jacht op de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Pieter Menten leeft al jaren in zijn enorme villa in het Gooi als hij besluit een deel van zijn kunst te laten veilen.

In De Telegraaf wordt hij naar aanleiding hiervan geïnterviewd over zijn kunstverzameling. De Israëlische journalist Chaviv Kanaan stuit op het interview via de Nederlandse correspondente dr. Henriëtte Boas. Kanaan beschuldigt Menten van de executie van Joden, onder wie veel van zijn familieleden, in de Poolse dorpen Podhorodce en Uricz.

Kanaan komt via Boas in contact met Knoop en vertelt hem dat Menten in '43 drie treinwagons vol gestolen schilderijen naar Nederland liet brengen. De zaak Menten is geboren. Knoop bijt zich vast in het verhaal, maar Menten geeft zich niet zomaar gewonnen.

Uitzending

Vanaf woensdag 23 november 2016
20.25 uur, NPO 2

(3 afleveringen)

Meer informatie
Het scenario is geschreven door Robert Jan Overeem en Jan Harm Dekker. Deze is gebaseerd op het door Knoop veertig jaar geleden geschreven boek over de zaak Menten. De regie is in handen van Tim Oliehoek.

Cast
Onder anderen Guy Clemens (Hans Knoop), Aus Greinadus sr. (Pieter Menten), Noortje Herlaar (Betty Knoop) en Carine Crutzen (Meta Menten).

De Zaak Menten wordt geproduceerd door NL Film in samenwerking met Omroep MAX.