JONAG logo
Actueel » columns » ayatollah Ali Khamenei merkt op .........

ayatollah Ali Khamenei merkt op .........

columns 6 april 2017

‘Dat vrouwen werken komt door de Zionisten’

De Iraanse opperste leider ayatollah Ali Khamenei heeft weer van zich doen horen. Dit keer geeft hij Israël (lees: ‘de Zionisten’) er de schuld van dat vrouwen geen huisvrouwen meer zouden zijn. Vrouwenemancipatie is de Zionisten aan te rekenen, zo denkt de ayatollah. ‘Dat vrouwen werken komt door de Zionisten’. Hij gaf zijn gedachtegang weer op Twitter en vanuit de Iraanse hoofdstad Teheran. Dit deed hij in het kader van de Iraanse versie van Moederdag.

“In het Westen worden vrouwen gezien als goederen en producten

voor plezier,” meent Khamenei, die er een Zionistisch plot in ziet. In het Westen en Israël heerst een cultuur die huisvrouwen overheerst, zo vindt de geestelijke. “Vrouwen zijn verantwoordelijk voor het grootbrengen van menselijke wezens, het belangrijkste product van de mens op aarde. De seksen zijn anders op het gebied van rechten en plichten,” aldus de ayatollah. Hij geeft ‘de Zionisten’ de schuld van de wijze waarop de vrouw in het Westen zich ontwikkelt.

In Iran wordt ‘Moederdag’ gevierd op de geboortedag van Fatima Zahra, de dochter van de profeet Mohammed. Volgens het regime is zij het toonbeeld van de ideale vrouw; zorgzaam, opvoedend en een unieke huisvrouw. “Zij is het perfecte model voor de moslima,” aldus Khamenei, die zelf getrouwd is met Khojaste Bagherzadeh. Samen hebben ze vier zonen en twee dochters. Geen van de dochters is vernoemd naar Fatima. De ayatollah staat bekend als uiterst anti-Westers en anti-Israëlisch.

Khamenei kwam in 1981 aan de macht als president van de islamitische republiek Iran. Hij vervulde die taak tot in 1989, toen de opperste leider Ruhollah Khomeini op hoge leeftijd overleed. Vlak voor zijn dood had de ayatollah Khamenei aangewezen als zijn opvolger, onder meer omdat de president tot de hardliners binnen het regime behoorde. Begin jaren tachtig werd er een aanslag op Khamenei gepleegd, vermoedelijk door de Mossad. Hij raakte daarbij gehandicapt aan zijn linkerhand.

deels overgenomen uit Jonet "De wereld draait door – column Nathan Bouscher