JONAG logo
Actueel » vereniging » gedichten op 4 en 5 mei 2017

gedichten op 4 en 5 mei 2017

vereniging 6 april 2017

Güner Tuzgöl spreekt op 4 mei op de Dam en Neal de Hoop houdt de 5 mei-kinderlezing te Haarlem

Güner Tuzgöl (16) uit Heemstede draagt op 4 mei zijn gedicht ‘Geluk’ voor tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. De scholier van het Eerste Christelijke Lyceum Haarlem won de finale van de wedstrijd Dichter bij 4 mei.
Ook de winnaar van de 5 mei-kinderlezing is bekend. Neal de Hoop (12) uit Alkmaar zal op 5 mei tijdens de live-uitzending van de Nationale Viering Bevrijding zijn verhaal over vrijheid voordragen.

Dichter bij 4 mei is de jaarlijkse dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar, georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met het Poëziepaleis. Het comité organiseert de wedstrijd elk jaar in de provincie waar op 5 mei de Nationale Viering Bevrijding begint. Op vijf deelnemende scholen gingen professionele dichters met leerlingen aan de slag om een gedicht te schrijven over het thema herdenken. Jongeren uit Noord-Holland konden hun gedicht ook individueel insturen. Vijftien gedichten werden gekozen voor de finale.

Naast Güner, heeft de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei nog drie andere winnaars: Floor Gaus (17), Marijn Sterre Huijers (16) en Thijs de Lange (19) dragen hun gedichten voor tijdens de herdenkingen in Nationaal Monument Kamp Amersfoort (19 april), Nationaal Monument Kamp Vught (4 mei) en Herinneringscentrum Kamp Westerbork (4 mei). Overige finalisten kunnen worden uitgenodigd om bij lokale herdenkingen hun gedicht voor te dragen. Ook wordt een aantal gedichten van finalisten opgenomen in de dichtbundel Doe Maar Dicht Maar 2017 van het Poëziepaleis.

De 5 mei-kinderlezing
Sinds 2014 heeft de 5 mei-lezing een kindervariant, de 5 mei-kinderlezing, die de visie van een kind op het thema vrijheid laat zien. Neal de Hoop spreekt de kinderlezing uit tijdens de live-uitzending van de Nationale Viering Bevrijding (NOS) waarin ook acteur Nasrdin Dchar de 5 mei-lezing houdt. Neal schreef een brief aan zijn 60 jaar oudere zelf met de titel Wees jezelf. Hij begint zijn brief als volgt: “Beste 60 jaar oudere Neal, hoe gaat het met je? Ik hoop dat je inmiddels al je doelen behaald hebt. Ik hoop dat je nergens van afhankelijk bent, dat je de vrijheid hebt om gewoon te doen wat je wilt doen en dat er niet meer op je zeurt of je beïnvloedt, want dat is mooi, daar is het leven voor. En dat mag je vieren!”

Het gedicht van Güner Tuzgöl:

‘Geluk’

De wind waait door onze haren
Stil, zonder geluid

Angst dat is wat wij voelen
Duizenden woorden in het hoofd

Zonder enige waarde

Het raamkozijn zonder raam
Het water zonder vissen
De week zonder dagen

Leegte is wat ik voel,
zo leeg als de bomen in de herfst

Geen controle meer,
macht over macht

Ik wil dat het verdwijnt.

Nationaal Comité 4 en 5 mei