JONAG logo
Actueel » vereniging » wandeling Joods Deventer met expositie roofkunst 2de WO

wandeling Joods Deventer met expositie roofkunst 2de WO zondag 27 augustus 2017

vereniging 7 augustus 2017

Op zondag 27 augustus 2017 organiseert Jess een wandeling door Joods Deventer en tevens een bezoek aan de tentoonstelling over roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog.
De eerste expositie waarin het hele verhaal van roof en teruggave wordt verteld aan de hand van een groot aantal oude meesters. Centraal staan de Joodse kunsthandelaars en particulieren, van wie kunstwerken in Duitse collecties terecht waren gekomen. Er zijn werken uit de verzamelingen van Hitler, Goering en Menten te zien.

De expositie vertelt over Joodse kunsthandelaars en particulieren van wie kunstwerken in Duitse handen terecht waren gekomen. Dit gebeurde soms door gedwongen verkoop, maar vaak ook door georganiseerde roof.
Na de Tweede Wereldoorlog stuurde het Amerikaanse leger een groot aantal door de Nazi’s in Nederland verzamelde kunstwerken naar ons land. Zij gaven de Staat opdracht het geroofde werk aan de oorspronkelijke eigenaren terug te geven. Slechts een beperkt aantal werken werd ook echt geretourneerd. De resterende werken worden sindsdien door de staat beheerd als de collectie Nederlands Kunstbezit. Stukken uit deze NK-collectie vormen de basis van de tentoonstelling. Een aantal van deze werken is na de oorlog zelden of nooit meer getoond. Van enkele schilderijen in de tentoonstelling is de oorspronkelijke herkomst nog steeds onbekend.

In beeld komt de kille houding van de Nederlandse staat na de oorlog, op het moment dat vroegere eigenaren of erfgenamen hun kunstwerken kwamen opeisen. Zo heeft het voor de erven van kunsthandelaar Goudstikker en die van verzamelaar Gutmann meer dan zestig jaar geduurd, voordat zij in het gelijk werden gesteld.

Curator van de expositie is prof. dr. Rudi Ekkart. Sinds 1997 heeft hij als voorzitter van de Commissie Herkomst Gezocht leiding gegeven aan het onderzoek naar de eigenaren van in de Tweede Wereldoorlog geroofde kunstwerken. Op advies van deze commissie werd een ruimhartiger teruggavebeleid ingezet.

Je kunt je aanmelden bij Sheila Gogol en meerijden met iemand, maar vermeldt dit wel bij je aanmelding.
Meer informatie over hoe laat we bij elkaar komen, waar en over de agenda van de dag en over de kosten, komt nog.

Opgeven via: [email protected]