JONAG logo
Actueel » algemeen » Front National: "Joden, doe je kipa af"

Front National: "Joden, doe je kipa af"

algemeen 10 februari 2017

In haar strijd tegen het islamitisch extremisme wil de Franse presidentskandidate Marine Le Pen religieuze symbolen in de ban doen. Daarbij geldt het adagio: gelijke monniken, gelijke kappen. Dit houdt in dat ze van de Franse Joden vraagt af te zien van hun traditionele hoofdbedekking, de kipa, keppel of zoals ze het zelf noemt; yarmulke.
Ze wil geen religieuze symbolen in de openbare ruimte. “Franse Joden kunnen eventueel een hoed dragen.” aldus de uiterst rechtse politica van het Front National. Volgens haar kunnen Joden door dit “offer” meewerken aan het minimaliseren van de radicale islam én het terugdringen van antisemitisme.

Volgens het Franse – en joodse – Europarlementslid Joël Rochard zoekt ze vooral media-aandacht met dit statement, in de hoop stemmen te trekken uit extreemrechtse hoek door het verbod op de sluier. Slechts 10% van de Franse Joden draagt een kipa.

Rabbijn Pinchas Goldschmidt, voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen vertelt dat deze actie hem doet terugdenken aan het Franse Vichy-regime, ten tijde van de Duitse bezetting, toen het antisemitisme van staatswege werd opgedrongen. Volgens hem bewijst ze eens en te meer dat Front National, dat voorheen antisemitisch was en volgens velen nu nog – ondanks de verwoede pogingen van Marine Le Pen om dat imago af te schudden – nooit een partij van “het midden” zal kunnen zijn.

Bronnen: JTA, YouTube, JPost.com, CIDI.