JONAG logo
Actueel » algemeen » Reeks Grote Denkers: Andreas Burnier

Reeks Grote Denkers: Andreas Burnier

algemeen 3 maart 2017

Amsterdam, donderdag 16 maart in debatcentrum de Balie: Andreas Burnier, een aflevering in de programmareeks Grote Denkers, waarin inspirerende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan.

Medewerking verlenen ondermeer biografe Elisabeth Lockhorn, hoogleraar en columnist Elsbeth Etty en schrijver, essayist en filosoof Maxim Februari.

In deze eerste aflevering van een nieuw seizoen “Grote Denkers” wordt er stilgestaan bij een denker, die misschien wel gezien kan worden als de Nederlandse Hannah Arendt: Andreas Burnier (1931-2002).
Ze was een van de allereerste vrouwelijke hoogleraren in Nederland, werd het boegbeeld van de tweede feministische beweging in Nederland, ze bevocht het simpele gender hokjesdenken als “transgender avant la lettre” en was met haar vernieuwende literaire werken en originele ideeën een groot inspiratiebron voor de Nederlandse literaire, intellectuele wereld.

Wie was deze onverschrokken Andreas Burnier? We spreken over haar traumatische oorlogsverleden, haar eigenzinnige levenshouding en mensbeeld met Elisabeth Lockhorn, die voor haar biografie “Andreas Burnier, Metselaar van de wereld” de Henriëtte de Beaufort-prijs ontving.

Verder staan we stil bij haar veelzijdige oeuvre, haar radicale pleidooi voor de mens als individu, en haar hedendaags relevantie. Wat kunnen we leren van Burnier’s ideeën over individualiteit in een samenleving waar een grote nadruk op “identity politics” is komen te liggen?

Contact
de Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam

Kaarten
Of online via de website of telefonisch aan de kassa
020 55 35 100

Meer informatie: debalie.nl