JONAG logo
Actueel » algemeen » 50 jaar Zesdaagse Oorlog en nog steeds geen vrede

50 jaar Zesdaagse Oorlog en nog steeds geen vrede 10 juni 2017

algemeen 17 mei 2017

*Lezing Khaled Abu Toameh 13 juni 1967
“50 jaar Zesdaagse Oorlog en nog steeds geen vrede?”
*

Op 10 juni is het vijftig jaar geleden dat de Zesdaagse Oorlog ten einde kwam. Deze oorlog van Egypte, Syrië en Jordanië tegen Israël leidde ertoe dat Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever, de Golanhoogte, Gaza en de Sinaiwoestijn onder Israëlische controle kwamen.

Door Israël werd dit land beschouwd als ‘wisselgeld’ voor vrede. Dit is ook daadwerkelijk gebeurd in 1977, toen de Sinaiwoestijn werd teruggegeven aan Egypte als onderdeel van een vredesverdrag. De Westelijke Jordaanoever en Gaza, die eerst respectievelijk onder Jordaans en Egyptisch bestuur waren, vormen nog steeds een groot probleem.

Het militaire wonder van 1967 zorgde immers tegelijkertijd voor een politiek dilemma: vijftig jaar na de Zesdaagse Oorlog is de Westelijke Jordaanoever nog steeds onder Israëlisch bestuur, inclusief de 2,7 miljoen Palestijnen die er wonen. Ondanks meerdere vredesinitiatieven is er nog altijd geen oplossing voor het voortdurende conflict. Khaled Abu Toameh zal ingaan op de hedendaagse realiteit van het Israëlisch-Palestijnse conflict en zal zijn visie geven op de toekomst.
Natuurlijk zal hij ook het onlangs gepresenteerde “vernieuwde handvest” van Hamas bespreken.

Khaled Abu Toameh is een toonaangevend journalist en commentator. Hij is vooral bekend geworden als verslaggever Arabische zaken voor The Jerusalem Post.
Daarnaast is hij producer voor NBC News en maakte hij documentaires over de Palestijnen voor o.a. de BBC. Abu Toameh is een groot verdediger van het vrije woord en heeft verschillende journalistieke prijzen gewonnen.

Abu Toameh is zoon van een Palestijnse moeder en een Arabische-Israëlische vader. Hij groeide op in de Arabisch-Israëlische stad Baqa al-Gharbiyye, vlakbij de Groene Lijn, en studeerde Engelse literatuur aan de Hebreeuwse Universiteit. Momenteel woont hij in Jeruzalem.

Wanneer: Dinsdag 13 juni

Tijd: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur

Waar: Het Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50 te Amsterdam

Kosten: € 5, contact te voldoen aan de deur

Aanmelden:
Via [email protected] of 070-3646862

Voor en na de lezing is de bar open voor een drankje.