JONAG logo
Actueel » algemeen » Macron: antizionisme is het nieuwe antisemitisme

Macron: antizionisme is het nieuwe antisemitisme

algemeen 28 juli 2017

Macron: anti-Zionisme is het nieuwe antisemitisme

De Franse president Emmanuel Macron laat er geen gras over groeien: anti-Zionisme is het nieuwe antisemitisme. Dat zei hij bij de herdenking van de razzia Vel ‘dHiv in Parijs, die zondag exact 75 jaar geleden was. Volgens Marcon moet ook nu gewaakt worden voor antisemitisme, in elke vorm.
“We zullen ons nooit overgeven aan de uitingen van haat; we geven ons niet over aan het anti-Zionisme, want dat is een heruitvinding van het antisemitisme”, aldus de Franse president.

Macron hield zondag een toespraak in aanwezigheid van zo’n duizend mensen, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en diens vrouw Sara. Ze blikten terug op 16 en 17 juli 1942, toen de Frans politie in opdracht van de Duitse bezetter 13.000 Joden in het stadion stopten.
Daar moesten ze dagen onder erbarmelijke omstandigheden verblijven. “Er kwam geen Duitser aan te pas”, zei Macron. Hij keurt de theorie af dat Vichy Frankrijk verantwoordelijk was voor de razzia. Marine Le Pen stelde dit in de campagne voor de presidentsverkiezingen, hetgeen haar op veel kritiek kwam te staan.

De uitspraak van Macron over anti-Zionisme en antisemitisme wordt goed ontvangen in de Joodse wereld. Nathan Sharanski, voorzitter van de Jewish Agency: “Als één van de meest belangrijke leiders in Europa erkent, dat het moderne antisemitisme samenklit met de sluier van het anti-Zionisme, en daarmee meest radicale anti-Zionisten ontmaskert, dan is het een hoogst belangrijke ontwikkeling. President Macron’s opmerkingen dienen om de aard van het huidige antisemitisme verder te verklaren.”

Overgenomen uit Nieuws van Jonet.nl