JONAG logo
Actueel » algemeen » 10 miljoen euro

10 miljoen euro mirjam

algemeen 23 mei 2016

Burgemeester Van der Laan zegt deel erfpachtgelden Amsterdam toe aan Namenmonument

De gemeente Amsterdam stelt tien miljoen euro beschikbaar als tegemoetkoming voor de erfpacht die Joodse oorlogsslachtoffers na terugkeer uit de kampen of de onderduik moesten betalen. Op zondag 15 mei zei burgemeester Eberhard van der Laan dat het college van b. en w. dit voorstelt aan de gemeenteraad. Het geld kan worden besteed aan projecten of programma's als het Nationaal Holocaust Museum of het Holocaust Namenmonument.

Het Nederlands Auschwitz Comité is zeer gelukkig met deze toezegging. Hiermee komt de realisatie van het Holocaust Namenmonument een grote stap dichterbij. Eindelijk een eigen monument voor de ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust!
Het Namenmonument zal de namen dragen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. Alle namen van Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd, alsmede gedeporteerde Nederlandse Joden woonachtig in andere landen, die in naziconcentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord, alsook zij die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en waar geen graf van bekend is. Daarmee krijgt Nederland eindelijk een tastbaar gedenkteken waar 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma zowel individueel als collectief kunnen worden herdacht.