JONAG logo
Actueel » algemeen » Het Barth-onderzoek / LJG Amsterdam

Het Barth-onderzoek / LJG Amsterdam mirjam

algemeen 15 september 2016

Er is op dinsdagavond 20 september een lezing van Jacques Barth en MarieJudille van Haperen over epigenetische veranderingen (omkeerbare erfelijke veranderingen) ten gevolge van een oorlogstrauma.

De lezing wordt gegeven in het gebouw van de Liberaal Joodse Gemeente, Zuidelijke Wandelweg 41 in Amsterdam.

De deuren gaan open om 20.00 en de lezing begint om 20.15.

Iedereen is welkom, ook als je geen lid bent van de LJG.
Toegang is € 5,00, koffie of thee inbegrepen.

Laat een oorlogstrauma epigenetische veranderingen achter bij de tweede, derde en zelfs vierde generatie?

Jacques Barth is cardioloog en MarieJudille van Haperen is historicus bij het NIOD. Samen hebben zij besloten een uitgebreid onderzoek te wijden aan deze vraag. Overal waar er oorlogen zijn, is men geïnteresseerd in wat voor invloed dit kan hebben op het nageslacht de getraumatiseerden. Hier in Nederland is dit het controversieel onderwerp van het Barth Onderzoek, oftewel het Trauma en Veerkracht Initiatief (Transgenerational Transmission of Trauma and Resilience Study), dat na de zomer gelanceerd zal worden en zal focussen op Holocaust overlevenden en hun kinderen en kleinkinderen.

De emotionele en psychologische effecten zijn onderzocht, maar zijn er ook genetische verschillen te onderscheiden? Verschillen wat betreft het stresshormoon cortisol? Lijden deze mensen significant vaker aan specifieke fysieke klachten? Het Trauma en Veerkracht Initiatief combineert medische, psychosociale en historische perspectieven om anno 2016 – 2020 tot een completer beeld te komen. Honderden respondenten zullen ieder in één dag onderzocht worden in het Centrum ’45 (Leiden) via een bloedtest, urinetest, hartslagtest, interview, vragenlijst en misschien nog andere onderdelen die nog ontwikkeld worden.

Dr Barth en MarieJudille van Haperen zullen uitgebreid over het onderzoek vertellen en hun best doen om al onze vragen te beantwoorden.